Informatie over het laten plaatsen van een warmtepomp in Utrecht

warmtepomp Utrecht

Aardwarmte is de meest milieuvriendelijke en efficiënte vorm voor verwarming en koeling van gebouwen. In de bodem onder onze voeten bevindt zich een immense energiebron die gebouwen kan voorzien van een betrouwbare en constante temperatuur. Bovendien is deze bron van energie helemaal gratis. Circa 46% van de zonne-energie wordt door de bodem en het aanwezige grondwater geabsorbeerd. Deze energie kan worden ingezet als duurzame verwarming en koeling in gebouwen. Daarnaast kan het tevens voor de verwarming van water worden benut. Wie op zoek is naar een comfortverhogende manier van koelen en verwarmen kiest voor een warmtepomp Utrecht in combinatie met aardwarmte. De erkende warmtepomp bedrijven in Utrecht kunnen u hierbij verder op weg helpen.

 

De voordelen van aardwarmte

Wilt u voor uzelf en uw werknemers een goed werkklimaat creëren tegen lage energiekosten? Dan is een warmtepomp in combinatie met aardwarmte een uitstekende keuze. U geniet het hele jaar door van koeling en verwarming op de juiste momenten. De voordelen van een warmtepomp gecombineerd met een bronsysteem:

 

Aardwarmte is zeer energiebesparend

 • De systemen slaan in de regel koude of warmte op in de bodem
 • Een warmtepomp systeem verhoogt de waarde van uw pand
 • Er zijn nauwelijks onderhoudskosten voor gesloten systemen
 • Een bronsysteem is besparend voor de koeling
 • Vanwege de zeer lange levensduur van gesloten systemen, is afschrijving niet nodig
 • In gasloze gebieden zijn warmtepompsystemen een perfecte uitkomst
 • Open bronsystemen bieden een onbeperkt koel- en verwarmingsvermogen
 • Voor bedrijven worden warmtepompen gesubsidieerd

 

Toepassingen van aardwarmte

Er zijn verschillende argumenten die een rol kunnen spelen in uw keuzebepaling voor een duurzaam systeem zoals een warmtepomp in combinatie met aardwarmte. De energieprestaties, de energiekosten en vermindering van CO2-uitstoot kunnen enkele motieven zijn die een aandeel vormen bij de bepaling van uw keuze. De warmtepomp is altijd onderdeel van het systeem. We zetten nog even de toepassingsmogelijkheden van aardwarmte op rij:

 1. Zorgt voor koeling van ruimtes
 2. Zorgt voor verwarming van ruimte
 3. Zorgt voor waterverwarming

 

Criteria toepassing aardwarmte

Voordat u overgaat op aardwarmte met een warmtepompsysteem, zijn er enkele criteria waar u rekening mee dient te houden.

 • De ruimte om uw gebouw moet groot genoeg zijn voor het plaatsen van een bronsysteem.
 • Het rendement van een warmtepomp is het hoogst in nieuwbouw.
 • Voor een warmtepompsysteem is alleen een lage temperatuur afgifte systeem geschikt.

 

Warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte zijn bezig aan een opmars in ons land. Het is ook niet zo vreemd, want door duurzame energie uit eigen bodem te benutten, kan er worden bespaard op de energierekening. Naast de stijgende energieprijzen en het verscherpen van de EPN, de Energie Prestatie Norm, speelt ook het ontzien van het milieu een steeds grotere rol om over te stappen op deze vorm van klimaatbeheersing.

September 22, 2020
« Terug naar pagina overzicht